diumenge, 30 d’octubre del 2011

Imatge digital

Quan fem una imatge amb la càmera, amb el mòbil...aquestes sempre són manipulades amb algun programa, però no ens hi fixem amb algunes característiques molt importants:


  • la grandària: es refereix a la quantitat de píxels que té la imatge, es mesura amb la quantitat de píxels horitzontals multiplicats per la quantitat de píxels verticals de la imatge.
  • el pes: es refereix a quant ocupa la imatge en memòria, es mesura en Bytes.
  • la profunditat de color: es refereix al nombre màxim de colors que pot arribar a tenir la imatge.
  • la resolució: es refereix a la relació entre el nombre de píxels i l'espai físic que ocupa la imatge, aquest es mesura en píxels per polsada.
Com sabem si aquella imatge és de bona qualitat?

  • + píxels = + qualitat
  • + píxels = + pes
  • + combinacions de color = + rica serà la imatge
  • + píxels tingui una càmera = millor quedarà
  • + comprimida estigui una imatge =  - qualitat, - pes
  • - resolució = - píxels en un mateix espai

dijous, 27 d’octubre del 2011

Un programa nou: GIMP i uns coneixements nous: "Vídeo y educación"

Aquesta setmana hem fet classe de GTIC dos dos dies, dimarts i dijous.

Dimarts 25 d'octubre el Jordi Simón ens va ensenyar un programa per manipular les imatges, tot i que a mi ja me'l van ensenyar a l'escola molta gent no el coneixia i crec que és un programa molt útil, aquest és el GIMP. Podriem dir que és com un Photoshop, però d'una forma més senzilla, si esteu interessats us el podeu descargar a softtonic.

Descargar gimp

Al suro hi havia unes activitats per fer unes pràctiques amb aquest programa, hem de manipular de tres formes diferents la imatge, aquí us en deixo les diferents imatges que he manipulat:

Primera imatge és l'original.


Aquesta segona imatge, com podeu observar és la imatge escalada. L'he escalat a 600 píxels, on es veu la baixa qualitat de la imatge.
Aquesta tercera imatge és la imatge retallada, a partir d'un cúter que hi ha a la barra del gimp pots quedar-te només amb aquella part de la fotografia que t'interessa.
I aquesta última imatge és la retocada, no es veu molt de lluny però veiem que a les dones de blanc no tenen arracades i també els hi he tret la peça del colleret que portaven, a partir de l'eina de clonació del gimp.








Dijous 27 d'octubre ens vam centrar en el llibre de Jaume Ferrés, "Vídeo y educación", en aquest llibre podem trobar les diferents modalitats del vídeo i d'algunes característiques.

A classe vam comentar els diferents hemisferis que té el cervell i perquè serveix cada un. Una companya després ens va enviar un mail amb el document que vam fer tots junts a classe. Us el deixo aquí perquè pogueu veure les diferències, un tema molt interessant a tractar:



Hemisferi esquerre
Hemisferi dret
Controla la part dreta del cos
Controla la part esquerra del cos
Treballa d’una forma més racional
Treballa d’una forma més sensorial
Li correspon el desenvolupament lineal, lògic i racional del pensament, les operacions d’anàlisis i sintaxis, la percepció dels esquemes significatius i la disposició ordenada de les seqüències. (Funcions lligades al llenguatge i a l’abstracció)
Funcions com el reconeixement immediat dels rostres, la distinció i el record de les formes, discriminació d’acords musicals i reconstrucció mental de conjunts a partir dels seus fragments. (Funcions espacials no-verbals)
Més sensibilitat per tot el que és visual.
Més sensibilitat per tot el que és acústic.
És el dominant, intel·lectual i analític
És el secundari i del repòs.
Llegir un text: anàlisi gramatical i lògic. Ens arriben idees, informació, continguts, conceptes...
Veure una imatge: operació sintètica. Ens arriben sensacions.

La descripció i la composició del text

La setmana del 7 al 21 d'octubre ens ha tocat fer les dues classes de COED.

El dimarts, la primera classe ens vam centrar en la descripció per tal de fer una aproximació a l'exposició fotogràfica que hem d'entregar el 8 de novembre. Ho vam fer de diferents formes:

  • veient vídeos (oh jennifer, spot d'estrella damm...)
  • llegint textos i descripcions
  • etc.
La veritat va ser molt amena i divertida, ja que no hagués pensat mai que a la Universitat veuríem aquests vídeos tant peculiars, però ara que hi veig tenen coses, característiques que podem aprendre i això la gent no ho veu, per això trobo molt bé aquest treball, per fer-nos veure que els videoclips tenen un treball...

En canvi el divendres ens vam centrar amb la fotocòpia que ens vam llegir a casa sobre la composició del text: planificació , composició i revisió. Per tindre una idea bàsica sobre aquests tres conceptes molt importants, us adjunto un power point que he fet a partir del google docs.

Cliqueu aquí per veure la presentació.

Així, com podeu veure, divendres no es va fer tant amena la classe i divertida, però conceptes bàsic que ja hauríem de saber.

dimarts, 25 d’octubre del 2011

Programari lliure

El programari lliure és el programari que pot ser usat, estudiat i modificat sense restriccions, així doncs pot ser copiat i restribuït en una versió modificada o sense modificar amb unes restriccions o sense, és a dir està determinat per la llicència que tingui.

Com que el programari es pot redistribuir lliurement es troba a Internet gratuïtament o a un cost baix. A causa d'això els models de negoci basats en programari lliure normalment es basen en proporcionar serveis de valor afegit com a suport tècnic, cursos de preparació, personalització, integració o certificació.

Per això existeixen diferents condicions de llicència que fan que un programa sigui lliure o no:

  • llicències lliure permeten que el programari sigui usat, copiat, estudiat i modificat i redistribuït lliurement
  • llicències no lliures restringeixen l'ús, còpia, estudi, modificació i redistribució del programari
Presenta uns aspectes positius:

  • obertura: beneficis de la llibertat d'ús
  • transparència: es troba a la vista de qui vulgui controlar la qualitat del codi
  • seguretat
  • aprenentatge
  • herència cultural: tot el codi disponible passa a formar part dels recursos públics de què disposa la Humanitat
Així veiem que hi ha milers de professionals endinsats en aquest món del desenvolupament de programari lliure i cada cop va creixent més a causa de les noves tecnologies.

dimecres, 19 d’octubre del 2011

Buscadors d'imatges

Durant les classes de GTIC vam treballar les diferents pàgines web on podem trobar i penjar diferents imatges que ens interessin.

Per exemple: el flickr, les imatges de Google o el sxc.hu

Vam arribar a la conclusió que la més recomanada és la primera, ja que aquesta ens permet buscar mitjançant etiquetes i dates. Tot i això la que s'utilitza més és la de Google. 

Aquests són els que vam comentar a classe però també hi ha d'altres, per exemple el gettyimages

IMPORTANT: tenir molt en compte la llicència Creative Commons, ja que d'ella depèn de si podem agafar aquella imatge o no.

dilluns, 17 d’octubre del 2011

El software

El software o programari és un conjunt de programes informàtics, procediments i documentació que fan alguna tasca en un ordinador. Així comprèn el conjunt sistemàtic dels programes d'explotació i dels programes informàtics que serveixen per aplicaions determinades. Inclou aplicacions com els processadors de text, sistema operatiu...




El Software o Programari de Fonts Obertes és un model esducatiu lliure, democràtic, sostenible i competitiu, per això és ideal per a l'ús de la tecnologia a l'aula. 

diumenge, 16 d’octubre del 2011

Treball col·laboratiu wikis

El treball col·laboratiu de la wikis no és fàcil, comporta fer un bon ús de la llengua, de la Viquipèdia, llegir-te totes les normés d'ús per posar una informació a dintre i posar el número per tal de que a baix et surti la pàgina web,tot això no és fàcil, però gràcies a una col·laboració de grup i coordinació de totes ens hem pogut sortir.

Nosaltres vam triar l'article de la Viquipèdia del Síndrom de down, un tema que avui dia és bastant comú i interessant. En l'article només hi havia la introducció i la genètica, nosaltres vam introduir com afecta, com són i què fer. A través del llenguatge html vam poder ficar un número a cada d'aquests apartats on a baix es veia d'on ho hem tret i ells miren si es fiable aquestes pàgines. Si algú veu que no és fiable això que hem posat ens ho pot borrar o entrar amb una discussió. Així doncs cada dia visitarem la pàgina per aviam si ens ho borren.

Aquest treball és una bona experiència per conèixer i confiar en la Viquipèdia, ja que moltes persones diuen que no és fiable, però veus que si fiques alguna cosa no adequada te la borren ràpidament, així que sí que podem confiar en ella. Treball difícil d'entre però molt útil. Gràcies Jordi!

Aquí us deixo l'enllaç de la pàgina que hem editat: http://ca.wikipedia.org/wiki/S%C3%ADndrome_de_Down

Usos educatius dels blocs. Recursos, orientacions i experiències per a docents

A la sessió de GTIC del 6 d'octubre vam comentar el llibre que ens havíem de portar llegit i també vam aprendre a utlitzar el google docs.

Del llibre em va semblar molt interessant els diferents tipus de blocs que hi ha. Després de comentar-lo amb la classe, el Jordi ens va separar per grups de 5 persones i a través de google docs fer un document, un power point i un formulari. El nostre grup ho vam fer sobre la importància dels blocs en l'àmbit educatiu. Així doncs vam destacar els diferents tipus de blocs, per això us mostraré una diapositiva del power point que vam fer:


Per exemple ara quan fem un treball en grup, un document, un power point etc ho farem des de google docs ja que ho trobem més còmode.

Per últim us deixo l'enllaç de google docs:
https://accounts.google.com/ServiceLogin?service=writely&passive=1209600&continue=https://docs.google.com/&followup=https://docs.google.com/&ltmpl=homepage

Què ha de tenir un bon comunicador?

El dimarts 4 d'octubre amb el petit grup cadascú havia de triar un bon comunicador i dir quatre raons per les qual trobava que era un bon comunicador. Van sortir de molt diversos, però també de repetits.
Després ens vam separar per grups de 5 persones. Cada grup s'havia de llegir una fotocòpia i abans del dijous 13 d'octubre entre tots fer un resum i penjar-la a la carpeta de l'assignatura. Al meu grup ens va tocar la d'escoltar i sentir, que no és el mateix. Ho tenia molt clar la diferència ja que uns dies abans havíem tocat el tema a música. Tot i això em va semblar molt interessant.


A la classe del divendres 7 d'octubre amb el gran grup havíem de portar una feina feta sobre dos vídeos de Ken Robinson, aquest, és un educador, escriptor i conferenciant molt popular als EEUU. En aquests vídeos ens parla de l'educació i la creativitat. Però la Rosa no va voler que treballesim això, sinó en referència a la seva assignatura, per què té tant d'èxit? Ho fa improvitzant? etc




Com podeu veure en aquests vídeos té molt d'èxit per diferents causes:
  • no només pel que diu que ho diu amb una gran intel·ligència, sinó la manera amb que ho diu
  • no es fica a parlar amb un sol to de veu i els oients escolten, sinó que hi fica èmfasi per crear ironia i fer riure als espectadors
  • sí que improvitza però es prepara un guió perquè el discurs estigui estructurat i ordenat
Vaig presentar aquestes causes ja que trobo molt interessant, almenys quan ho estava fent a casa veient els dos vídeos vaig destacar sobre aquest home i els seus discursos.

divendres, 14 d’octubre del 2011

Google Docs

Google Docs és un programa gratuït basat en web per crear documents en línia amb la possibilitat de col·laborar en grup.

Característiques:
  • documents de text
  • fulls de càlcul
  • presentacions
  • bases de dades enviant-lis un correu electrònic
  • els arxius s'emmagatzemen en els servidors de Google 
  • es guarden automàticament 
  • col·laboració de grups de treball
  • compartir el document, full de càlcul...amb múltiples usuaris al mateix temps i cadascú aporta lo seu

Aquí us deixo un vídeo que m'ha semblat molt interessant:




Ens ha servit de molt conèixer Google Docs, a partir d'ara farem els treballs a partir d'aquest i serà molt més pràctic per tots nosaltres.

dijous, 13 d’octubre del 2011

Copyright i Creative Commons

A classe de GTIC hem parlat sobre el Copyright i el Creative Commons. El Jordi Simón per tal d'anar-nos introduint el tema abans ens ha passat un vídeo, és aquest:



Al principi és molt divertit, però té tota la raó del món.
Així ens fa entendre la còpia d'una forma més amena, i ens adonem que hem de respectar la llei tant si com no, perquè no hem d'anar en contra de tot allò que no es pot fer i menys en aquests temes millor no fer-ho.

Per això ens va parlar de Creative Commons. És una organització dedicada a reduir barreres legals per a compartir treballs creatius. Ofereix diferents llicències que engloben drets d'autors fins al domini públic.
L'objectiu d'aquest és donar opcions a aquells creadors que vulguin que terceres persones utilitzin i/o modifiquin la seva obra sota unes condicions, així reduint les barreres legals de la creativitat a través de la nova legislació i les noves tecnologies.
Les condicions les escull el propi autor, pot ser:

  • tots els drets reservats
  • sense cap dret reservat
  • alguns drets reservats: aquest és el que proposa Creative Commons



Ara repassarem uns conceptes que vam estar comentant a classe i són important saber-los:

  • copyright: és el dret de còpia
  • copyleft: es permet la lliure distribució de còpies i versions modificades
  • llicència: permís, contracte entre tu i l'autor
  • free: lliure, diferent que gratuït
  • Electronic Frontier Foundation: organització que manté els drets d'expressió lliure
Per si voleu més informació podeu clicar aquí, veure-ho els diferents signes que volen dir etc, us ho recomano!

dimarts, 11 d’octubre del 2011

Twitter

Quan vam começar a classe a parlar del Twitter va donar la casualitat que a l'estiu em vaig fer la conta. Al principi me la vaig fer perquè estava avorrida, i les meves amigues me'n parlaven i que els hi agradava tant. Així doncs al principi anava molt perduda, però a mesura que anava avançant en sabia més. 

El Twitter és un servei que permet llegir i enviar missatges de text amb un límit de 140 paraules. Tot i això per veure els tweets dels teus amics t'has de fer seguidor a ell, així podràs veure que publica, però ell no veurà que publiques tu si no fa el mateix de seguir-te a tu. 

Twitter





Aquí us deixo un SlideShare amb les característiques del twitter extretes d'internet:


View more documents from bearovira.

I per últim un vídeo amb anglès molt interessant sobre la utilitat d'aquest:

dilluns, 10 d’octubre del 2011

Els canals RSS

Els RSS són una família que utilitzen formats XML, el seu objectiu és publicar continguts actualitzats freqüentment a lloc de notícies, weblogs o podcasts i es pot compartir la informació i usar-la en altres llocs webs o programes. És una sindicació de continguts.
L'avantatge és l'agilitat i la comoditat que fa innecessari descarregar-se imatges i altres elements .

En conclusió, és una forma senzilla perquè puguis rebre directament a través d'un lector RSS sobre totes aquelles pàgines que t'interessen i així t'estalvies visitar-les una per una.

La Marta Bedini em va ensenyar un vídeo que crec que està molt bé per entendre aquest concepte, ja que jo no l'entenia massa bé, però ara ja l'he entès. Us deixo el vídeo que també l'ha penjat al seu bloc:


dimecres, 5 d’octubre del 2011

Wikipedia

La Wikipedia és una enciclopèdia de contingut lliure escrita per voluntaris de tot el món i qualsevol persona pot millorar-la. Cada dia està revisat per diferents persones, és a dir, tu pots retocar un article que ha publicat una altra persona, afegint més coses o fins i tot retocant-li alguna cosa que creus que no està bé.

Us deixo aquesta web perquè sapigueu com s'edita una pàgina, la resolució de conflictes com es fa...


Així doncs són falses les llegendes que diuen que no confiem amb la Wikipedia, que la gent s'ho inventa etc. Perquè tot és revisat constantment i podem creure en ella.

Bookmarks

El Bookmark és una eina que emmagatzema adreces de pàgines web, per tal d'accedir-hi fàcilment i tindre-les en un lloc. És a dir un llistat de webs d'Internet disponibles a través de la web i també pots veure les recomanacions d'altres i fer-ho col·lectivament.

A continuació us mostro els diferents serveis de Bookmarks:


  • delicious: gestió de marcadors socials en web, agrega els marcadors i permet organitzar-los mitjançant etiquetes o tags. Aquest permet compartir amb altres usuaris.
  • digg: lloc web especialitzat en notícies sobre ciència i tecnologia. Aquest combina bookmarking social, blogging i sindicació.
  • Meneame: igual que digg però en l'idioma espanyol.
  • Diigo: a banda de compilar marcadors, també permet ressaltar i escriure anotacions en una pàgina web, els usuaris poden crear grups i compartir anotacions. 
  • Zotero: eina que facilita la compilació i l'organització de referències bibliogràfiques.

dimarts, 4 d’octubre del 2011

BLOC o WIKI?

Molta gent es pregunta quines diferències hi ha entre un i l'altre i pensa que no n'hi ha, però verdaderament, sí que hi ha:

BLOC:                                                                           
- contingut estàtic i editable                                            
- s'estructura en entrades indexades per dates o etiquetes                        
- cronològic en orde invers
- presentació en "mode pergamí"
- interacció externa amb els visitants amb els comentaris

WIKI:
- contingut dinàmic, en constant revisió
- s'estructura en pàgines indexades en un menú lateral
- intemporal, modificacions amb l'actualització sense dependre de la data
- presentació en "mode de pàgina"
- interacció interna entre els usuaris editors

Hi ha bastantes diferències, però si encara us pregunteu quines diferències hi ha, espero que amb el slideshare que he fet servir jo us pugui ajudar tant bé com a mi:

Els wikis, un nou concepte

Un wiki és un entorn hipertext que permet l'edició inmmediata d'allò que hagis publicat, per exemple un article, una notícia etc. Tot això gràcies a una facilitat i simplicitat d'ús, ja que no és gaire difícil moure't per les wikis actualment, perquè hi ha manuals, per exemple aquí us deixo una presentació Slideshare de l'Ana Basterra:

Valors pedagògics dels wikis:

  •  democràtics
  • incorporen la noció de contingut dinàmic en contínua actualització: la immediatesa d'editar permet als usuaris fer aportacions contínues
  • promou l'escriptura
  • faciliten l'autoria distribuïda de documents públics: tenen documents col·laboratius
  • amplifiquen la interacció: es recuperen alguns trets del llenguatge oral i de paraula escrita
  • promouen la negociació: debat
  • faciliten l'edició col·laborativa i oberta: tot és revisat per la comunitat
  • generen patrimoni cultural col·lectiu durable
  • promouen el voluntariat