dimecres, 30 de novembre del 2011

Canigó - Jacint Verdaguer

Divendres 25 de novembre, em va tocar dir la poesia de memòria davant de tota la classe. Vaig triar aquesta poesia perquè és un llibre que tothom ha de conèixer, el seu vocabulari no s'entén massa perquè està en català antic. Algunes companyes quan els hi vaig dir que feia aquest poema d'aquest autor tant important no s'havien de què estava parlant, així doncs vaig trobar interessant que escoltessin alguna cosa d'aquest:

CANIGÓ:

Amb son germà lo comte de Cerdanya,
com àliga que a l’àliga acompanya,
davalla Tallaferro de Canigó un matí;
ve amb son fill de caçar en la boscúria,
quan, al sentir-hi mística cantúria,
se n’entra a l’ermitatge devot de Sant Martí.

Lo sant, des del cavall, vestit de malla,
encès d’amor, d’un colp d’espasa talla,
per abrigar a un pobre, son ribetat mantell;
Gentil, l’aligó tendre, sa armadura
contempla, i, amb coratge que no dura,
-Mon pare -diu- ,voldria ser cavaller com ell.

¿No he fet amb vós contra Almansor la guerra?
¿M’ha vist l’espatlla l’enemic? ¿La terra
no reguí jo amb sang meva i amb sang de sarraïns?
¿Per què l’elm i l’escut que a tants donàreu,
a mi, a mi sol, fill vostre, me’l negàreu?
¿No infanten ja les mares guerrers i paladins?

-Fill hereu de ma glòria i mon llinatge,
ta petició m’agrada i ton llenguatge;
demana si a ton oncle li plauen com a mi.

-És hora tanmateix –diu l’altre comte-,
puix no és ja cavaller, que en sia prompte;
que vetlle anit les armes, jo l’en faré al matí.-

Jacint Verdaguer, a cura de Llorenç Soldevila
Llibre editorial Proa

Tothom es va sorprendre, pensava què està dient aquesta noia? Què llarga!!! Però bé quan t'hi poses no és gaire difícil. El més difícil és sortir allà al mig davant de tothom, vaig ser la segona així que el gel ja s'havia trencat anteriorment. No trobo que ho he fet malament, sinó ho he fet el màxim bé que he pogut i estic contenta.

Després de repetir-ho mil i una vegades, pel metro, a casa, pel carrer , per la universitat, a les meves amigues...jo crec que ja les he torturat bastant, però ha valgut la pena!!

Prezi un programa nou

El dia 24 de novembre, a la classe de GTIC vam aprendre a utilitzar mínimament el programa Prezi, és un programa que ens permet comunicar idees o conceptes a partir d'una metàfora.

Per exemple les característiques que s'exposen al bloc són:
  • programa on-line
  • gratuït i té una versió educativa
  • podem editar/compartir col·laborativament
  • diferents modalitats de privacitat
  • entorn multimedial
  • podem treballar a partir de metàfores visuals
  • permet mostrar plans generals i focalitzar parts concretes
  • els frames permeten definir parts
  • el path permet estructurar l'ordre dels frames
  • treballem sobre un espai en blanc
  • ús senzill
  • treballa amb tecnologia flash
  • podem canviar la plantilla però no el tipus de lletra o el fons...
TUTORIAL DEL PREZI:
Se'ns demana que fem un tutorial del Prezi explicant què és, utilitzant una metàfora visual. Així doncs us penjo el meu Prezi:




Trencar el gel no és fàcil

El 22 de novembre van començar les primeres exposicions de territori/identitat. Aquelles que els hi tocava estàven molt nervioses, més del normal. Però quan ja estaven allà exposant-ho estaven integrades amb el tema i passaven els minuts explicant les seves vivències...fins que piiip piip!! L'alarma de 10 minuts, s'ha d'acabar l'exposició com sigui, així que amb una breu conclusió i ja s'han tret de sobre aquest treball. Com m'agradaria ser ara elles que ja se l'han tret de sobre...però bé cadascú té el seu torn.
El primer dia aquestes exposicions van ser interessants, però amb algun error de la col·locació amb l'espai, però podem perdonar aquests petits detalls perquè era el primer dia.
En canvi el segon dia, 29 de novembre, ja anaven més enllà, la qualitat era més, hi havia una evolució. Havien agafat els errors de l'altre dia se'ls havien adaptat i així no fallar en aquestes coses.

Jo ho faig amb la Marta Bedini i la Miriam Medán i el nostre tema és el ZOO de Barcelona. Per això anirem al zoo per viure l'experiència, tot i que de petites ja hi hem anat. El 13 de desembre ho exposem, esperem que us agradi!!!

dissabte, 19 de novembre del 2011

Últim dia i aprofitós

A les 9h començava una conferència a càrrec del Dr. Àngel Castiñeira Fernández sobre el lideratge en l'àmbit educatiu, per veure'l des de diferents perspectives.

Destacar tres idees molt diferents:

  • gestionar: descentralització administrativa
  • dirigir: autonomia
  • liderar: autogestió
I també destacar la conclusió final que va posar amb una flor sobre el lideratge educatiu:
  • visió pedagògica
  • lideratge organitzatiu "canvi"
  • lideratge cultural "valors"
  • lideratge polític "xarxa"
I a les 12h començava l'altre activitat: concert per als més petits, com sona? Aquesta és una companyia d'espectacles musicals adreçades a nens i nenes d'edats compreses entre 0 i 6 anys. 
Van fer servir diferents instruments per arribar fins a nosaltres, per exemple el saxo, la guitarra clàssica, el violoncel, la flauta travessera...tot això fent activitats, cantant i alhora tocant cançons. Aquest espectacle em va agradar molt, va ser una manera molt divertida per acabar la setmana, ja que després ens vam posar tots a ballar diferents cançons populars com el gegant del pi, el hey boggie, boggie! i altres. 

A través de les cançons els nens van repassant els dies de la setmana, els números...és a dir, que transmeten coneixement a part de la diversió, per això em va agradar molt.

Per exemple aquí us deixo una foto, on podem veure els diferents instruments que toquen els nois i la noia és la que canta i juga amb diferents elements:


Finalment us deixo la web, ja que és molt interessant visitar-la: http://comsona.cat/

Una setmana diferent a les altres, com divertida, emprenedora, aprendre uns coneixements, uns valors...

Una experiència innovadora

Dimecres i dijous de la setmana extraordinària cadascú li va tocar anar a fer pràctiques a una escola bressol o escola diferent.

Aquí us mostro una imatge de l'escola, aquest és el pati de baix on surten a jugar:



L'experiència em va agradar molt, em van posar amb els nens de P3 la classe dels elefants, juntament amb la noia de 3r.

La classe hi havia 25 alumnes i erem en aquell moment 4 professors, la tutora que es deia Alicia, un vetllador perquè hi havia una nena que tenia TDH però encara no sabien ben bé el què i necessitava l'atenció d'una persona en tot moment, la companya de 3r i jo. Els nens eren molt macos.

El primer dia com que plovia no van sortir de la classe pobrets, però van fer moltes activitats, jugar, pintar amb pintura, fer fitxes del quadern...La professora em va dir que el quadern l'havia d'acabar abans del nadal perquè això és el que li van dir i ella estava agobiada perquè fer ràpid les fitxes als nens no els hi serveix per res, així que més o menys fa una fitxa per dia.

El segon dia ja no plovia i feia més bon temps, així que van poder sortir al pati de la foto de dalt, es barrejaven des de P3 fins a P5. Constantment et venien nens a dir el tal m'ha pegat... Cada dos minuts venia a algú a dir-m'ho, però també hi havia les nenes més xaferderes a preguntar-me com em deia i què feia.

Ha estat una experiència molt bona la veritat, però amb quin mal de cap vaig acabar! Gràcies per donar-nos aquestes oportunitats ens serveixen de molt!!

Aquí us deixo la pàgina web de l'escola, una escola que em va agradar molt tot excepte que és un espai bastant reduït:

http://www.santramonsagratcor.com/

dimecres, 16 de novembre del 2011

MNAC: so i color

Aquesta exposició és una proposta educativa que permet als més petits participar a les activitats d’aquest museu, interaccionant els dos llenguatges fonamentals : el musical i el plàstic. Així aquest facilita el contacte amb el patrimoni cultural com a element d’aprenentatge amb l’art, la música i el llenguatge corporal.
L’exposició és d’art romànic i ens vam fer la visita guiada com si fóssim nens d’infantil, o si més no, explicant-nos com ho farien. La principal cosa era anar-nos del context religiós, és per això que el museu va crear un recorregut especial per ambientar-los en l’art romànic.
Perquè els nens puguin seguir la visita i no es perdin es recomana que als mestres de les escoles treballin a classe aquestes obres i a partir d’aquí portar als infants diferents temes a tractar, per exemple:
  •          la Mare de Déu
  •         representació d’animals fantàstics             
  •     història del nen Jesús explicada com un conte
  •          representació de les sanefes
La primera pregunta que se’ls hi planteja és per a què venen al museu, després la guia fa una presentació amb els diferents animals, per exemple estar amb la boca tancada com una formiga, tenir les orelles ben obertes com un elefant i els ulls ben oberts com un mussol. Després se’ls hi presenta la titella que va ser creat especialment per les visites amb aquest tipus de públic tant petitet. Aquesta titella es diu Jerònim i convida a tots els nens a visitar els seus amics, en aquest cas totes les altres obres que ens hi podem trobar dins del recorregut. 
Ell fa la presentació duta a terme per la mateixa guia i amb l’ajuda d’una cançó que els nens portaran preparada des de l’escola, així seran partícips d’aquesta interpretació.

En aquestes fotos que veiem a continuació tenim la Mare de Déu i el Jeròni:

 

El nens al llarg del recorregut aniran comparant les obres amb allò que han estudiat abans a l’escola, i la guia el que faran serà temptejar-los a partir de moltes preguntes per arribar a l’objectiu didàctic de l’obre, així donant via lliure als educadors i deixen dir als nens, com per exemple a l’obra dels Serafins.

Hi ha obres que estan dividides per escenes, per exemple com la històeria del nen Jesús, però la guia deixa a part el tema religiós i explica l’obra com a conte, els nens poden participar a través de la identificació, l’entorn…

A l’ensenyar l’obra de l’església Sant Climent de Taüll, la guia l’acompanya amb una música  adient a la història.

Per acabar la visita la guia ens va mostrar un animal fantàstic, el griu, un animal mig lleó i mig àliga. Primer de tot s’ha de tenir clar que és un animal fantàstic, així el recurs que fa la guia és fer preguntes perquè els nens qüestionin l’obra. Finalment abans d’acabar amb la visita acaben amb un puzzle de diferents animals que es poden trobar en aquella època l’art romànic.

Un cop hem acabat la visita, la guia torna a treure en Jerònim perquè els nens li puguin explicar tot el que han vist.

I per últim unes imatges dels Serafins, la Mare de Déu amb el nen i el Crist de Taüll.




dimarts, 15 de novembre del 2011

Natupark, contacte amb la natura!

Dilluns 14 de novembre hem anat al Natupark, és un lloc d’activitats a l’aire lliure, combina diversió i aventura en un entorn natural. Proposa a tot el públic que difrutin de la diversió dels circuits, enfrontament i a la vegada educació i aprenentatge. Estaran en contacte amb la naturalesa i també treballaran un respecte amb el medi ambient.

Primer ens vam posar tots junts, és a dir el grup de matins J d’educació infantil. Allà ens van dir algunes de les característiques del circuit. Primer ens vam centrar en un circuit petit, allà ens van dir on ho feien els nens petits, ja que tenia menys altura que els que anàvem a fer nosaltres.

Després ens vam separar en dos petits grups i ens vam posar l’arnès, una cosa molt essencial per fer aquest tipus d’activitats, ja que t’assegura en tot. En aquest hi havia els mosquetons i la polea. El professor ens va fer una introducció amb el circuit petit, ensenyant-nos com s’havia de posar tot i després ho vam fer cadascun de nosaltres. Així abans d’anar als circuits grans teníem la teoria i la pràctica apresa per enfrontar-nos als grans circuits. Però quan estàs allà dalt tot se’t complica més i lo fàcil que ho veus en l’infantil veus que se’t complica tot.

Cadascú va triar el tipus de circuit que volia fer, hi ha diferents tipus de circuits: l’infantil, el verd, el blau, el taronja, el vermell, el negre... De menys a més la dificultat. 

Jo vaig anar al blau, començava per escalar un difícil rocòdrom, amb les mans i els peus havies de pujar a poc a poc. Quan estava per la meitat el professor que estava per allà em va dir que tenia malament posat el mosquetó, imaginat ho havia vist des de baix i jo amb els nervis no ho vaig veure, per això és molt important assegurar-te bé cada cop abans de fer l’activitat. Després hi havia el pont del mico, la tirolina i altres activitats bastant difícils. Al principi ho vaig passar bastant malament, però una vegada que ja estaves ambientada en el tema disfrutaves i ja no pensaves que estaves molt a dalt...

Si esteu interessats en veure la pàgina web d'aquest lloc feu clic aquí.

Us deixo un parell d'imatges, on per exemple veiem els nens disfrutar dels circuits:




A les 12 se'ns va posar a ploure bastant, així que vam haver d'abandonar l'activitat i anar cap a casa. Una gran experiència, per afrontar les teves pors, reptes...gràcies!!

diumenge, 13 de novembre del 2011

Gestió d'arxius i arxius on-line

Durant les classes hem anat treballant diferents emmagatzematges d'arxius. Per exemple arxius on-line serien que estan en una web i no els tens al teu ordinador, d'aquesta manera si se t'espalla l'ordinador no corres el risc de perdre-ho, ja que està penjat a la web. Un exemple seria el Google Docs, el Prezi, el Glogster...

En canvi aquells arxius locals són els que guarde al teu ordinador i t'ocupen lloc, i si se t'espalla l'ordinador els perds. Un exemple seria el Word, Power Point, Gimp...

    divendres, 11 de novembre del 2011

    El que no veiem entre nosaltres

    Ara cada dia a seminari un grup de 3 persones "exposa" un tema que han proposat elles. A dies d'ara em tractat la delinqüència juvenil, el bullying i l'educació especial.

    Destacaré els dos últims amb uns vídeos, ja que el primer ha estat el tema que he tractat jo.

    Del bullying destaquem un vídeo d'un jove que diu prou als seus agressors, us passo tota la història d'aquest nen,  després de fer el que va fer contra el seu agressor els seus pares es van donar compte i molta gent lel va recolzar.



    I de l'educació especial ens van passar "El circo de las mariposas", molt interessant, però no us deixo això sinó un vídeo de l'home que no té extremitats que surt en aquesta pel·lícula, on primer es riuen d'ell però després al anar a un altre circ troba el seu lloc.


    És impressionant de les coses que no sabem actualment, agraeixo treballar tot això.

    Nova etapa!

    Aquesta entrada no té res a veure amb les assignatures, però és una entrada per mi molt important. Ja que el 9 de novembre vaig fer 18 anys i aquests només es fan una vegada a la vida, per això vull que quedi constància que els vaig fer a la universitat quan estava fent el grau d'Educació Infantil.

    Com cada dimecres, ens toca fer educació física a Hospitalet. La Marta, em ve a buscar en moto i a les 11 comença la classe teòrica i després la pràctica.

    La classe teòrica vam veure troços d'una pel·lícula de fa uns quants anys però molt interessant, es diu "El club de los poetas muertos". Destaca els diferents punts de vista de tots els professor amb un en concret que es basa en conèixer els nens per tal de que aprenguin i no només impartir l'assignatura sinó fent-li's experimentar.

    Després vam fer la classe pràctica, aquesta relacionada amb activitats que els nens hagin de pensar, fer estratègies per poder guanyar...

    I així va ser el meu dia a la "universitat" amb 18 anys, res d'especial, no canvia res, però al cap d'un temps et dones compte de com passa el temps.

    Us deixo el trailer de la pel·lícula on veiem una mica el tema d'aquesta, molt interessant, us la recomano:

    Windows Live Movie Maker

    Dijous 10 de novembre, com cada dijous ens toca fer GTIC. Per algunes persones va introduir un nou programa per fer vídeos, en canvi per altres, com jo, ja sabiem del que parlava i ens agradava estar escoltant el que explicava el Jordi i veure que ho sabies. Ens va presentar el Windows Live Movie Maker, un programa per fer vídeos.


    Aquí tenim una imatge de l'escriptori d'aquest programa. A la dreta estan les parts del vídeo que vols fer tu. I en canvi a dalt estan totes les opcions que pots manejar. 

    Nosaltres vam agafar un vídeo de la blanquerna que va mal grabar el Jordi Simón a diferents llocs de la universitat. I a partir d'aquí haviem d'agar troços del vídeo i fer un vídeo d'un minut que tingues una mica de sentit a partir d'animacions que hi havien al programa, amb la banda sonora que ens va proposar el Jordi extreta de Jamendo, un programa de música.

    Aquí teniu el meu vídeo:

    Exposició fotogràfica

    Dimarts 8 de novembre, al grup B ens tocava fer COED i exposar les fotografies que haviem fet amb la nostra companya i presentar-ho davant de tota la classe.
    Primer les vam penjar totes separades per tota la classe i vam fer una ullada a totes les imatges, hi havien algunes que estaven molt bé!
    Jo li vaig fer a una companya meva de l'escola on anava abans, la Marta Bedini. La foto no va ser gaire fàcil enfocar-la com volia, però al final crec que me'n hi vaig sortir prou bé. I el text descrivint tot allò que em transmetia o que havia vist d'ella característic.

    Us deixo la imatge que vaig fer i el text, per tal de que la imatge s'entengui heu de llegir el text i així podreu veure les intencions de la imatge:

    Títol: Sonríe hasta provocar la sonrisa en los que te vean sonreír






    "És feliç com una perdiu i els seus ulls són vius i plens de felicitat, amistat, amor, solidaritat... Porta sempre els cabells llargs i amb el seu toc rapat del costat esquerre, recollits amb una pinça que li dona un aire molt especial, molt seu.

    Desitja per sobre de tot SOMRIURE, així veu la vida d’una manera més diferent. Cada dia s’aixeca pensant en aquell moment que riurà, perquè serà tant especial per ella, de fet ella fa que sigui especial. Per això, la caracteritzo com una persona extrovertida, oberta a tot el món amb ganes de viure, aprendre, ensenyar i fer moltes coses alhora, però a vegades cal tenir paciència i no voler fer tantes coses a la vegada, perquè pots sortir mal parat.
    Vagi on vagi, sempre hi du una ronyonera, és la seva vida. Què faria sense ella? Us preguntareu què hi porta per què sigui tant especial oi? Doncs res més que allò essencial per viure per ella, hi porta el tabac, les claus i el moneder. Sense les claus no podria entrar a casa, sense el moneder amb diners no podria viure actualment i sense el tabac...no seria persona!"


    Crec que aquest text la descric a ella perfectment, no va ser gaire fàcil la veritat, ja que feia molts anys que no parlava amb ella i amb els anys tothom canvia i més a l'adolescència. Segur que a tothom li va passar el mateix que no era fàcil descriure a una persona que fa uns mesets l'acabem de conèixer, però per sort jo a la Marta ja la vaig conèixer a Primària. Però ara al coincidir a la Universitat ens hem tornat a retrobar. Espero que seguim i pugui ampliar més la descripció d'ella!

    Un pont massa llarg

    Per què aquest títol? Doncs malauradament em vaig posar malalta al tornar del pont amb una laringitis aguda i no vaig poder assistir a la classe de dijous de gtic ni a la de divendres de COED. Tot i això m'he posat al dia.

    A gtic van tocar els tipus d'imatge, i, les seves característiques, tot i que ja haviem començat la setmana passada a tractar una mica per sobre tot això:

    • la grandària: quantitat de píxels que té la imatge.
    • el pes: quan ocupa la imatge, en bytes, megabytes...
    • la profunditat de color: nombre màxim de colors que pot arribar a tenir la imatge.
    • la resolució: relació entre el nombre de píxels i l'espai físic que ocupa.
    També destaquem els diferents tipus d'imatges: JPG, PNG, GIF, BIMP...

    diumenge, 6 de novembre del 2011

    Power Point

    El Microsoft Power Point és un programa molt popular de presentacions, usat en diferents camps de l'ensenyament, negocis...

    És un programa dissenyat per a fer presentacions pràctiques amb text esquematitzat, fàcil d'entendre, animacions de text i imatges tant predissenyades o importades. També se li poden aplicar diferents dissenys de font, plantilla i animació.

    Tot i això en l'educació porta moltes confusions, per això hi ha una sèrie d'avantatges i inconvenients utilitzar aquest programa:

    Avantatges:

    • a l'alumne li serveix de guia
    • permet crear esquemes
    • inserir elements multimèdies
    • més facilitat els oients per entendre si està esquematitzat
    Inconvenients:

    • hi posem massa informació en una diapositiva
    • l'orador es limita a llegir
    • abús de multimèdia
    A continuació us mostro unes propostes per tal de millorar el servei d'aquest programa: 

    • presentació amb una diapositiva central que contingui una miniatura de totes les fotos i poder clicar-hi a sobre per obrir una nova diapositiva
    • diapositives amb preguntes i enllços a diapositives amb la resposta

    dissabte, 5 de novembre del 2011

    Les presentacions amb l'educació

    A la classe de GTIC del 3 de novembre vam parlar sobre els diferents aspectes que s'utilitzen les presentacions a l'educació.

    Actualment a causa de les noves tecnologies els professors utilitzen pissarres electròniques, transperències, diapositives, vídeos...per tal de transmetre uns coneixements diferents dels de cada dia a classe.

    Per exemple quan utilitzen el Power Point amb presentacions treballen la capacitat de cercar, seleccionar, analitzar i sintetitzar la informació per tal de transportar-la en coneixements.


    • diapositives: eix central de les presentacions, col·loquem textos, imatges, títols, vídeos...aquest conjunt formen una presentació
    • transicions: efecte visual o sonor entre diapositives
    • animacions: efecte visual o sonor entre objectes
    • accions: instruccions que executem al fer un clic o passem el ratolí per sobre