dissabte, 24 de desembre del 2011

Ara sí, últim dia de TOT!!

Dijous 22 de desembre ja ens despedíem de totes les classes d'aquest semestre tant especial per totes, ja que és el primer de tots amb noves experiències, companyes, professors/es...en general una vida nova!

Vam fer GTIC on la Marta Bedini i jo mateixa vam explicar un apartat del xtec, sobre projectes en xarxa, la veritat va ser el tema que va donar més suc de tots, però bé vam fer classe normal encara que fos l'últim dia!

Després vam haver d'entregar el dossier definitiu de Plàstica a la Roser Rahola, la veritat és que em va quedar molt bé al final, però quan ho vaig portar a imprimir no m'ho podien imprimir per davant i darrere així que ho vaig haver d'imprimir a una cara, quin remei!!

Finalment vam anar a música i després a cantar nadales amb diferent gent de tota la universitat, la veritat molt divertit.

Però per mi el dia no s'havia acabat, tenia l'examen complert d'anglès, listening, reading, writing i grammar. Així que a les 14h m'enfrontava a l'examen, la veritat no em va anar massa bé, és a dir, el listening molt fàcil, el writing el vaig fer també bé, la gramàtica normal, però el reading trobo que es va passar ja que el nivell de classe de cada dia que treballavem no s'assolia aquest nivell, i mira jo perquè sabia una mica més però no per les classes sinó d'abans i vaig salvar alguna cosa, però l'altre gent ho dubto. Així que no em va semblar bé el reading, però bé no sempre serà tot bufar i fer ampolles.

I ara sí!!! Adéu al semestre, benvingut nadal i benvinguts exàmens i treballs!!!

dijous, 22 de desembre del 2011

Últim dia!!

Dimarts 20 de desembre vam dir adéu a les exposicions, la veritat sembla mentira perquè cada vegada estaven millors, una que em va agradar moltíssim va ser la de Bellver, no només pel simple fet de que ens donessin embutit, sinó que per mi va estar molt ben explicada, molt ben enfocada i tot en general els recursos TIC i el suport oral molt bé.

Com sempre després de cada exposició el Jordi Simón i la Rosa Soler ens fan una valoració general tant les coses bones com les dolentes, així per millorar dia a dia.

Després en van explicar l'examen del gener, com seria, que ens havíem de saber, una mica d'ajuda ja que és el nostre primer any i anem totes perdudíssimes.

I finalment vam dir adéu amb la mà ben oberta a totes aquestes classes tant aprofitoses, però en aquell moment no era conscient ja que em tocava fer un examen oral d'anglès. Però després a casa vaig parar a pensar i vaig recordar que no tornariem a fer aquestes classes que m'han servit de molt, per això al bloc s'explica cada una d'elles i així algun dia si vull recordar alguna coseta d'aquestes fantàstiques classes només ho hauré de buscar al meu bloc i mirar-ho.

dimecres, 21 de desembre del 2011

Pica piques que fan més que un grup!

Tant a seminari (dia 20 de desembre) com a educació física (dia 21 de desembre) vam fer un pica pica amb totes les nostres companyes, cadascuna portava alguna cosa. És una bona manera de despedir aquest semestre amb totes elles, parlant de les nostres coses, pors, preocupacions...però sobretot una molt bona manera de fer grup. La veritat és que em va agradar molt, vaig veure que m'encantava estar allà amb tota la gent que havia conegut. Així que estic molt contenta, orgullosa de poder compartir amb tots vosaltres la meva carrera universitària, gràcies per fer d'aquesta carrera més amena dia a dia!!

Aquí us deixo la cançó de Nadal més maca, cada any s'escolta i tothom la coneix, no pot faltar:

divendres, 16 de desembre del 2011

Últim dia de poesies i COED

Avui, 16 de desembre, a COED han estat les últimes persones que han recitat la poesia. A la classe erem unes 20 persones que estàvem allà, però res no impedeix quedar-se en blanc o posar-se nerviosa.

Al començar la classe la Rosa Soler ens ha repartit un calendari de la Blanquerna amb professors i alumnes il·lustrats, la veritat és que a la meva família i a mi m'anirà molt bé per a la cuina. Això per calmar una miqueta els nervis, després una companya de la classe ha sortit i ens ha fet fer exercicis de relaxació a través de la respiració no només als qui deien la poesia sinó a tothom. I ja han comensat a dir-les.

Hi ha de tot, algunes que han hagut de sortir a fora perquè estàven massa nervioses i no els hi sortia, aquelles que ho han fet perfectament i fins i tot una d'elles ens ho ha vivenciat ja que feia teatre i això se li dona bé, és el cas de la Laia Castellnou. Però jo, m'he quedat amb la poesia de la Marta Bedini, cada vegada que estàvem juntes o que hi havia un petit silenci per petit que sigui la començava a dir, llavors deis ooh nooo, però en realitat és bó sentir poesia i unes paraules tant maques com les d'un autor, en aquest cas es diu Eusebi Sánchez i la seva poesia es diu La meva felicitat:

Sóc feliç quan parlo amb tu
i...a casa meva tot va bé...
quan el cel és blau,
quan la gent somriu,
i la veritat guanya.
Sóc feliç quan els ocells canten,
quan surt el sol,
quan hi ha respecte
i mor l'enveja.
Sóc feliç quan els malalts guareixen,
quan comença la nit,
quan neix un nen
i regna la gordura.
Però, saps?
Quan més feliç sóc,
és...quan parlo amb tu
i... a casa meva tot va bé.




Fotografía de stock: Portrait of boy covered in mudÉs una poesia molt maca ja que parla de la felicitat un terme molt important en aquesta vida i que tots em de tenir en compte a l'hora de anar vivint la vida. I a part d'això jo crec que ja me l'ha sé de memòria de tants cops que me l'ha repetit la Marta, però val la pena escoltar poesies tant boniques.

A l'altre meitat de la classe em repassat el bloc de la Cristina Villaronga, us deixo aquí el seu bloc per si esteu interessats:  http://cristinavillaronga.blogspot.com/

Però l'activitat que m'ha agradat més d'aquesta classe encara està per venir i és la de descriure una companya teva anònimament i la resta de companyes l'han d'encertar. Bé jo he fet una persona molt sencilla i fàcil de descriure, per això amb una frase només l'han endivinat. La frase era que li agrada molt agafar responsabilitats. Aquesta noia és la Marta Arrufat, que junta amb ella fem de delegades. I a mi m'ha descrit la Marta Bedini, a continuació vaig a posar el que ha dit de mi, ja que m'ha semblat curiós però cert del tot:

"És una persona que té canvis d'humor molt sovint, és a dir ja pot estar riallera, però de sobte en un moment pot estar apagada. És sincera i directe, si t'ha de dir alguna cosa te la dirà sense cap mena de problema. Va vestida molt mona sempre. I quan la coneixes és una capça tancada, però quan la coneixes més bé veus que és una persona oberta, divertia i FELIÇ."

Aquesta és la descripció que la Marta ha fet de mi, jo sempre li dic que les aparences enganyen i amb mi aquesta frase la fa certa. I verdaderament veient aquesta descripció tant bonica i sincera fa real aquesta frase. 

Han sortit moltes descripcions i de molt maques, sembla mentira que només portem 3 mesos.

Així podem concloure la classe de COED i l'última classe de COED amb la Rosa Soler, gràcies per tot ha estat molt aprofitosa per aprendre a parlar bé en públic!

Webs d'aprenentatge

Dijous, dia 15 de desembre a la classe de GTIC en Jordi Simón ens va fer referència a dues pàgines molt importants a tenir en compte pels professors i alumnes. El xtec i l'edu365. Ens va fer una breu referència de cada un, però després ens va dir que nosaltres mateixes naveguessim per aquestes webs.

 


Totes nosaltres vam començar a investigar, però vet aquí que alguna de nosaltres va trobar jocs infantils que poden ser molt interessant pels nens i així al final ens vam enganxar totes a jugar a aquests jocs. El Jordi Simón emmaravellat perquè totes unes dones jugant a jocs.

Per finalitzar ens va presentar l'últim treball per l'últim dia de classe. Haurem de fer una exposició sobre algun apartat de les pàgines web. La Marta Bedini i jo vam triart dintre del xtec l'apartat de projectes en xarxa i per centrar-nos una mica més en el diari que tenen el joves, més endavant ja us explicare tota la nostra exposició, però tampoc ha de ser llarga, sinó d'uns 10 minutets.

Després d'investigar aquestes webs un grup de la classe va haver de "presentar" el seu seguiment sobre el bon comunicador, el seu era Victor Amela. Havien fet un bloc i en aquest tenien diferents entrades escrites, amb un prezzi, amb un glog, amb vídeos, amb veu sobre algun programa seu...Només el hi quedava retocar quatre coses, per exemple la lletra perquè no es veia del tot bé, però la feina grossa ja la tenien.
Al meu grup, sóm l'Andre, l'Iria, la Mireia, la Lena, la Marta i jo, ho fem sobre Quim Monzó i també tenim un bloc dedicat exclusivament a ell, aquí us el deixo, ja que trobo que és molt interessant i un home peculiar:

http://www.quimmonzocomunicador.blogspot.com/

Quim Monzó (fotògraf: Quim Llenas)


Durant l'última hora de classe va venir un altre professor per tal de que cada un de nosaltres realitzessim una enquesta personal de cada professor, de la matèria, del tracte rebut...Una bona manera per millorar aspectes de cada matèria i cada professor.

I per finalitzar us deixo un SlideShare sobre el xtec i l'edu365, les definicions que podem trobar a la viquipèdia:




Xtec i edu365

View more documents from bearovira.

Per fi ens treiem de sobre l'exposició de territori!

Dimarts 13 de desembre va ser un gran dia per totes les del meu grup de territori. Com ja he comentat en una entrada anterior l'exposició és sobre les emocions i sensacions d'un nen al zoo, sóm la Marta Bedini, Miriam Medán i Beatriz Rovira.

Al principi no sabíem com enfocar el treball per enlloc, no és fàcil fer aquest treball però crec que ens va sortir prou bé, després de tardes i tardes quedant.

Primer la Miriam va explicar els objectius que s'assoleixen a l'anar un nen al zoo, però la Marta i jo vam presentar una història des de que s'aixeca el nen fins que se'n va a casa aquell dia que està al zoo amb totes les emocions i sensacions. La veritat és que és curiós ja que ara de grans no ens plantejem com veuen tots els diferents animals els nens o no ens parem a pensar en aquell dia que vam anar al zoo per primera vegada, o també aquell dia que vas anar-hi de gran i vas recordar l'experiència de petit, així és una bona manera de donar-te compte de tot el que has anat creixent i lo ràpid que passa el temps, per això cal viure la vida al màxim.

Tot i això ara us passare el treball ja que trobo que diu coses molt interessants:


També vam passar un vídeo del meu germà petit, en Lucas. Justament va donar la casualitat que el dimecres 7 de desembre tenia festa va anar al zoo de Barcelona amb el meu pare, així doncs va ser una gran ajuda pel treball i així posar alguna cosa més amena no tot amb paraules. A continuació us deixo el vídeo:



En definitiva, crec que l'exposició no ens va sortir malament, al contrari estic bastant contenta tot i que els nervis em van fer passar una mala jugada amb la veu.
També voldria destacar els treballs en grup, ja que ens han fet passar per males jugades no només a mi sinó a tothom. Així que voldria transmetre l'esforç d'aquest treball a nivell individual.

Gràcies a tots els qui vau estar presents a l'exposició ja que trobo que és un tema molt interessant i amb el vídeo d'un nen petit ho veiem mostrat. Espero que us hagi agradat!

diumenge, 11 de desembre del 2011

Tercera sessió de poemes

Divendres, 9 de desembre entre mig del "pont" per algunes persones, va haver recitacions, com cada divendres. L'observació que estic veient és que cada moment el nivell és més elevat, però també ens exigim una mica massa, tot i això aquest dia no hi havia quasi ningú llavors la gent estava més tranquila, segura de si mateixa, però els nervis van aparèixer altre cop com sempre.

No ho entenc, aquest maleïts nervis abans de fer alguna cosa, per què no desapareixen? Només causant més neguit, engoixa, però després sinó no apreciariem tot l'esforç fet. Per això també va bé una mica més d'emoció, que no tot sigui bufar i fer ampolles. Depenent de com ho diem els receptors/oients poden interpretar varies coses, així hem de practicar molts cops per tal de que ells arribin on nosaltres volem arribar.

Després com cada dia, hem continuat amb l'anàlisis del blocs, així podrem obtenir un bon dossier.

Aquestes classes de COED ens fa valorar molt la poesia, abans que només ens la feien memoritzar, veure-li la rima etc no crec que la valorèssim prou, però ara m'estic adonant que escoltant a les altres dir cadascuna una poesia i al triar la poesia lliure dóna una llibertat molt gran i alhora un interès final per aquesta creació.

diumenge, 4 de desembre del 2011

Segona sessió de poemes

Divendres, dia 2 de desembre va ser la segona sessió que algunes de les companyes recitant poemes. Primer vam començar la classe fent exercicis de relaxació, tant per nosaltres que no feiem la poesia i per les altres que estaven molt nervioses. El control dels nervis és essencial per recitar bé, aquest control et portarà molts avantatges al llarg de la vida ja que en molts casos ens enfrontarem a parlar en públic, ja sigui davant dels pares, dels professors, dels nens...per això és molt important.

Després ja van començar a recitar les poesies. Una poesia que va impactar a tothom i va ser comentada per tothom va ser una de Salvador Riera anomenda Tinc Alzheimer, a continuació us la deixo:


Si em veus i te n'adones que no hi veig,
Mira'm
Si em veus i te n'adones que no hi sento,
Parla'm
Si em veus i te n'adones que quequejo,
Escolta'm
Si em veus i te n'adones que no et puc tocar,
Toca'm
Si em veus i te n'adones que em costa moure'm
Mou-me
Si em veus i te n'adones que he caigut,
Aixeca'm
Si em veus i te n'adones que tremolo,
Abraça'm
Si em veus i te n'adones que ploro,
Deixa'm plorar
Però no deixis mai de mirar-me, de parlar-me, d'escoltar-me, de tocar-me, de moure'm, d'aixecar-me, d'abraçar-me.
I pel damunt de tot,
No deixis mai d'estimar-me

Molt bonica, fins i tot llegint-la ara se m'han caigut un parell de llàgrimes al recordar tota aquesta gent que estpa patint, no només per aquesta malaltia sinó per altres. 
Com podeu veure hi ha una gran diversitat de temes dels poemes: tristesa, dolor, mort, felicitat, alegria, amor...però tot i cada un d'ells té alguna cosa especial, fa que tingui algú especial i per això ens agraden perquè van en el més enllà.

Fer aquestes classes de COED més dinàmiques i divertides per la gent que escolta, ja que si la dius tu ho pots passar malament és bó i molt profitós. La poesia és magnifica i tots ens hi hem de dedicar a escoltar-la cada dia. 

A continuació us deixo una frase en castellà sobre la poesia d'una escriptora espanyola que va viure dels anys 1907 al 1996, Carmen Conde:

" La poesía es el sentimiento que le sobra al corazón y te sale por la mano."

dijous, 1 de desembre del 2011

Nous programes en un dia!

Avui, dia 1 de desembre. Veiem que es va acabant el semestre i venen els exàmens, quins nervis!!
A GTIC ens ha ensenyat un munt de programes.
Primer hem treballat els mapes conceptuals que es tracta d'un esquema sobre un tema fet amb les paraules claus del mateix. Aquestes estant entrellaçades entre si a partir de connectors. El que fan els mapes conceptuals és fer pensar sobre la realitat concreta del tema.
Hem de seguir uns passos per tal de fer un bon mapa:

  • fer una selecció i jerarquització de conceptes
  • una reflexió sobre la relació de cada concepte 
  • una concepció d'una representació gràfica adequada. 

Com diu la pràctica que hem de fer a GTIC amb el programa CMap Tools us deixo la imatge fet amb aquest programa i el tema és el dinar de nadal:



Després durant la setmana següent no tindríem classe ja que era festa, així doncs ens va encargar fer fluxogrames a partir del programa gliffy.


Els fluxogrames són per representar esquemes o representacions visuals per tal de presentar un procés amb una simbologia determinada. La podem fer servir per nosaltres mateixos i fer tasques de casa, de la feina... o bé per ensenyar als alumnes.
Per als mestres poden servir per planificar tasques i ensenyar als alumnes aquesta eina. 


Els fluxogrames tenen una simbologia molt definida en la que podem destacar:



Us deixo el meu fluxograma de com sabem si creuar un cruïlla:



I per acabar l'últim programa que ens va ensenyar és el glogster. Aquest programa s'utilitza per fer pòsters digitals, així editant-lo, enviant-ho, insertant vídeos...


Havíem de fer una pràctica amb aquest programa, aprofitant l'ocasió he triat el bon comunicador, Quim Monzó. Feu clic aquí si voleu veure la pràctica. 

dimecres, 30 de novembre del 2011

Canigó - Jacint Verdaguer

Divendres 25 de novembre, em va tocar dir la poesia de memòria davant de tota la classe. Vaig triar aquesta poesia perquè és un llibre que tothom ha de conèixer, el seu vocabulari no s'entén massa perquè està en català antic. Algunes companyes quan els hi vaig dir que feia aquest poema d'aquest autor tant important no s'havien de què estava parlant, així doncs vaig trobar interessant que escoltessin alguna cosa d'aquest:

CANIGÓ:

Amb son germà lo comte de Cerdanya,
com àliga que a l’àliga acompanya,
davalla Tallaferro de Canigó un matí;
ve amb son fill de caçar en la boscúria,
quan, al sentir-hi mística cantúria,
se n’entra a l’ermitatge devot de Sant Martí.

Lo sant, des del cavall, vestit de malla,
encès d’amor, d’un colp d’espasa talla,
per abrigar a un pobre, son ribetat mantell;
Gentil, l’aligó tendre, sa armadura
contempla, i, amb coratge que no dura,
-Mon pare -diu- ,voldria ser cavaller com ell.

¿No he fet amb vós contra Almansor la guerra?
¿M’ha vist l’espatlla l’enemic? ¿La terra
no reguí jo amb sang meva i amb sang de sarraïns?
¿Per què l’elm i l’escut que a tants donàreu,
a mi, a mi sol, fill vostre, me’l negàreu?
¿No infanten ja les mares guerrers i paladins?

-Fill hereu de ma glòria i mon llinatge,
ta petició m’agrada i ton llenguatge;
demana si a ton oncle li plauen com a mi.

-És hora tanmateix –diu l’altre comte-,
puix no és ja cavaller, que en sia prompte;
que vetlle anit les armes, jo l’en faré al matí.-

Jacint Verdaguer, a cura de Llorenç Soldevila
Llibre editorial Proa

Tothom es va sorprendre, pensava què està dient aquesta noia? Què llarga!!! Però bé quan t'hi poses no és gaire difícil. El més difícil és sortir allà al mig davant de tothom, vaig ser la segona així que el gel ja s'havia trencat anteriorment. No trobo que ho he fet malament, sinó ho he fet el màxim bé que he pogut i estic contenta.

Després de repetir-ho mil i una vegades, pel metro, a casa, pel carrer , per la universitat, a les meves amigues...jo crec que ja les he torturat bastant, però ha valgut la pena!!

Prezi un programa nou

El dia 24 de novembre, a la classe de GTIC vam aprendre a utilitzar mínimament el programa Prezi, és un programa que ens permet comunicar idees o conceptes a partir d'una metàfora.

Per exemple les característiques que s'exposen al bloc són:
  • programa on-line
  • gratuït i té una versió educativa
  • podem editar/compartir col·laborativament
  • diferents modalitats de privacitat
  • entorn multimedial
  • podem treballar a partir de metàfores visuals
  • permet mostrar plans generals i focalitzar parts concretes
  • els frames permeten definir parts
  • el path permet estructurar l'ordre dels frames
  • treballem sobre un espai en blanc
  • ús senzill
  • treballa amb tecnologia flash
  • podem canviar la plantilla però no el tipus de lletra o el fons...
TUTORIAL DEL PREZI:
Se'ns demana que fem un tutorial del Prezi explicant què és, utilitzant una metàfora visual. Així doncs us penjo el meu Prezi:




Trencar el gel no és fàcil

El 22 de novembre van començar les primeres exposicions de territori/identitat. Aquelles que els hi tocava estàven molt nervioses, més del normal. Però quan ja estaven allà exposant-ho estaven integrades amb el tema i passaven els minuts explicant les seves vivències...fins que piiip piip!! L'alarma de 10 minuts, s'ha d'acabar l'exposició com sigui, així que amb una breu conclusió i ja s'han tret de sobre aquest treball. Com m'agradaria ser ara elles que ja se l'han tret de sobre...però bé cadascú té el seu torn.
El primer dia aquestes exposicions van ser interessants, però amb algun error de la col·locació amb l'espai, però podem perdonar aquests petits detalls perquè era el primer dia.
En canvi el segon dia, 29 de novembre, ja anaven més enllà, la qualitat era més, hi havia una evolució. Havien agafat els errors de l'altre dia se'ls havien adaptat i així no fallar en aquestes coses.

Jo ho faig amb la Marta Bedini i la Miriam Medán i el nostre tema és el ZOO de Barcelona. Per això anirem al zoo per viure l'experiència, tot i que de petites ja hi hem anat. El 13 de desembre ho exposem, esperem que us agradi!!!

dissabte, 19 de novembre del 2011

Últim dia i aprofitós

A les 9h començava una conferència a càrrec del Dr. Àngel Castiñeira Fernández sobre el lideratge en l'àmbit educatiu, per veure'l des de diferents perspectives.

Destacar tres idees molt diferents:

  • gestionar: descentralització administrativa
  • dirigir: autonomia
  • liderar: autogestió
I també destacar la conclusió final que va posar amb una flor sobre el lideratge educatiu:
  • visió pedagògica
  • lideratge organitzatiu "canvi"
  • lideratge cultural "valors"
  • lideratge polític "xarxa"
I a les 12h començava l'altre activitat: concert per als més petits, com sona? Aquesta és una companyia d'espectacles musicals adreçades a nens i nenes d'edats compreses entre 0 i 6 anys. 
Van fer servir diferents instruments per arribar fins a nosaltres, per exemple el saxo, la guitarra clàssica, el violoncel, la flauta travessera...tot això fent activitats, cantant i alhora tocant cançons. Aquest espectacle em va agradar molt, va ser una manera molt divertida per acabar la setmana, ja que després ens vam posar tots a ballar diferents cançons populars com el gegant del pi, el hey boggie, boggie! i altres. 

A través de les cançons els nens van repassant els dies de la setmana, els números...és a dir, que transmeten coneixement a part de la diversió, per això em va agradar molt.

Per exemple aquí us deixo una foto, on podem veure els diferents instruments que toquen els nois i la noia és la que canta i juga amb diferents elements:


Finalment us deixo la web, ja que és molt interessant visitar-la: http://comsona.cat/

Una setmana diferent a les altres, com divertida, emprenedora, aprendre uns coneixements, uns valors...

Una experiència innovadora

Dimecres i dijous de la setmana extraordinària cadascú li va tocar anar a fer pràctiques a una escola bressol o escola diferent.

Aquí us mostro una imatge de l'escola, aquest és el pati de baix on surten a jugar:



L'experiència em va agradar molt, em van posar amb els nens de P3 la classe dels elefants, juntament amb la noia de 3r.

La classe hi havia 25 alumnes i erem en aquell moment 4 professors, la tutora que es deia Alicia, un vetllador perquè hi havia una nena que tenia TDH però encara no sabien ben bé el què i necessitava l'atenció d'una persona en tot moment, la companya de 3r i jo. Els nens eren molt macos.

El primer dia com que plovia no van sortir de la classe pobrets, però van fer moltes activitats, jugar, pintar amb pintura, fer fitxes del quadern...La professora em va dir que el quadern l'havia d'acabar abans del nadal perquè això és el que li van dir i ella estava agobiada perquè fer ràpid les fitxes als nens no els hi serveix per res, així que més o menys fa una fitxa per dia.

El segon dia ja no plovia i feia més bon temps, així que van poder sortir al pati de la foto de dalt, es barrejaven des de P3 fins a P5. Constantment et venien nens a dir el tal m'ha pegat... Cada dos minuts venia a algú a dir-m'ho, però també hi havia les nenes més xaferderes a preguntar-me com em deia i què feia.

Ha estat una experiència molt bona la veritat, però amb quin mal de cap vaig acabar! Gràcies per donar-nos aquestes oportunitats ens serveixen de molt!!

Aquí us deixo la pàgina web de l'escola, una escola que em va agradar molt tot excepte que és un espai bastant reduït:

http://www.santramonsagratcor.com/

dimecres, 16 de novembre del 2011

MNAC: so i color

Aquesta exposició és una proposta educativa que permet als més petits participar a les activitats d’aquest museu, interaccionant els dos llenguatges fonamentals : el musical i el plàstic. Així aquest facilita el contacte amb el patrimoni cultural com a element d’aprenentatge amb l’art, la música i el llenguatge corporal.
L’exposició és d’art romànic i ens vam fer la visita guiada com si fóssim nens d’infantil, o si més no, explicant-nos com ho farien. La principal cosa era anar-nos del context religiós, és per això que el museu va crear un recorregut especial per ambientar-los en l’art romànic.
Perquè els nens puguin seguir la visita i no es perdin es recomana que als mestres de les escoles treballin a classe aquestes obres i a partir d’aquí portar als infants diferents temes a tractar, per exemple:
  •          la Mare de Déu
  •         representació d’animals fantàstics             
  •     història del nen Jesús explicada com un conte
  •          representació de les sanefes
La primera pregunta que se’ls hi planteja és per a què venen al museu, després la guia fa una presentació amb els diferents animals, per exemple estar amb la boca tancada com una formiga, tenir les orelles ben obertes com un elefant i els ulls ben oberts com un mussol. Després se’ls hi presenta la titella que va ser creat especialment per les visites amb aquest tipus de públic tant petitet. Aquesta titella es diu Jerònim i convida a tots els nens a visitar els seus amics, en aquest cas totes les altres obres que ens hi podem trobar dins del recorregut. 
Ell fa la presentació duta a terme per la mateixa guia i amb l’ajuda d’una cançó que els nens portaran preparada des de l’escola, així seran partícips d’aquesta interpretació.

En aquestes fotos que veiem a continuació tenim la Mare de Déu i el Jeròni:

 

El nens al llarg del recorregut aniran comparant les obres amb allò que han estudiat abans a l’escola, i la guia el que faran serà temptejar-los a partir de moltes preguntes per arribar a l’objectiu didàctic de l’obre, així donant via lliure als educadors i deixen dir als nens, com per exemple a l’obra dels Serafins.

Hi ha obres que estan dividides per escenes, per exemple com la històeria del nen Jesús, però la guia deixa a part el tema religiós i explica l’obra com a conte, els nens poden participar a través de la identificació, l’entorn…

A l’ensenyar l’obra de l’església Sant Climent de Taüll, la guia l’acompanya amb una música  adient a la història.

Per acabar la visita la guia ens va mostrar un animal fantàstic, el griu, un animal mig lleó i mig àliga. Primer de tot s’ha de tenir clar que és un animal fantàstic, així el recurs que fa la guia és fer preguntes perquè els nens qüestionin l’obra. Finalment abans d’acabar amb la visita acaben amb un puzzle de diferents animals que es poden trobar en aquella època l’art romànic.

Un cop hem acabat la visita, la guia torna a treure en Jerònim perquè els nens li puguin explicar tot el que han vist.

I per últim unes imatges dels Serafins, la Mare de Déu amb el nen i el Crist de Taüll.




dimarts, 15 de novembre del 2011

Natupark, contacte amb la natura!

Dilluns 14 de novembre hem anat al Natupark, és un lloc d’activitats a l’aire lliure, combina diversió i aventura en un entorn natural. Proposa a tot el públic que difrutin de la diversió dels circuits, enfrontament i a la vegada educació i aprenentatge. Estaran en contacte amb la naturalesa i també treballaran un respecte amb el medi ambient.

Primer ens vam posar tots junts, és a dir el grup de matins J d’educació infantil. Allà ens van dir algunes de les característiques del circuit. Primer ens vam centrar en un circuit petit, allà ens van dir on ho feien els nens petits, ja que tenia menys altura que els que anàvem a fer nosaltres.

Després ens vam separar en dos petits grups i ens vam posar l’arnès, una cosa molt essencial per fer aquest tipus d’activitats, ja que t’assegura en tot. En aquest hi havia els mosquetons i la polea. El professor ens va fer una introducció amb el circuit petit, ensenyant-nos com s’havia de posar tot i després ho vam fer cadascun de nosaltres. Així abans d’anar als circuits grans teníem la teoria i la pràctica apresa per enfrontar-nos als grans circuits. Però quan estàs allà dalt tot se’t complica més i lo fàcil que ho veus en l’infantil veus que se’t complica tot.

Cadascú va triar el tipus de circuit que volia fer, hi ha diferents tipus de circuits: l’infantil, el verd, el blau, el taronja, el vermell, el negre... De menys a més la dificultat. 

Jo vaig anar al blau, començava per escalar un difícil rocòdrom, amb les mans i els peus havies de pujar a poc a poc. Quan estava per la meitat el professor que estava per allà em va dir que tenia malament posat el mosquetó, imaginat ho havia vist des de baix i jo amb els nervis no ho vaig veure, per això és molt important assegurar-te bé cada cop abans de fer l’activitat. Després hi havia el pont del mico, la tirolina i altres activitats bastant difícils. Al principi ho vaig passar bastant malament, però una vegada que ja estaves ambientada en el tema disfrutaves i ja no pensaves que estaves molt a dalt...

Si esteu interessats en veure la pàgina web d'aquest lloc feu clic aquí.

Us deixo un parell d'imatges, on per exemple veiem els nens disfrutar dels circuits:




A les 12 se'ns va posar a ploure bastant, així que vam haver d'abandonar l'activitat i anar cap a casa. Una gran experiència, per afrontar les teves pors, reptes...gràcies!!

diumenge, 13 de novembre del 2011

Gestió d'arxius i arxius on-line

Durant les classes hem anat treballant diferents emmagatzematges d'arxius. Per exemple arxius on-line serien que estan en una web i no els tens al teu ordinador, d'aquesta manera si se t'espalla l'ordinador no corres el risc de perdre-ho, ja que està penjat a la web. Un exemple seria el Google Docs, el Prezi, el Glogster...

En canvi aquells arxius locals són els que guarde al teu ordinador i t'ocupen lloc, i si se t'espalla l'ordinador els perds. Un exemple seria el Word, Power Point, Gimp...

    divendres, 11 de novembre del 2011

    El que no veiem entre nosaltres

    Ara cada dia a seminari un grup de 3 persones "exposa" un tema que han proposat elles. A dies d'ara em tractat la delinqüència juvenil, el bullying i l'educació especial.

    Destacaré els dos últims amb uns vídeos, ja que el primer ha estat el tema que he tractat jo.

    Del bullying destaquem un vídeo d'un jove que diu prou als seus agressors, us passo tota la història d'aquest nen,  després de fer el que va fer contra el seu agressor els seus pares es van donar compte i molta gent lel va recolzar.



    I de l'educació especial ens van passar "El circo de las mariposas", molt interessant, però no us deixo això sinó un vídeo de l'home que no té extremitats que surt en aquesta pel·lícula, on primer es riuen d'ell però després al anar a un altre circ troba el seu lloc.


    És impressionant de les coses que no sabem actualment, agraeixo treballar tot això.

    Nova etapa!

    Aquesta entrada no té res a veure amb les assignatures, però és una entrada per mi molt important. Ja que el 9 de novembre vaig fer 18 anys i aquests només es fan una vegada a la vida, per això vull que quedi constància que els vaig fer a la universitat quan estava fent el grau d'Educació Infantil.

    Com cada dimecres, ens toca fer educació física a Hospitalet. La Marta, em ve a buscar en moto i a les 11 comença la classe teòrica i després la pràctica.

    La classe teòrica vam veure troços d'una pel·lícula de fa uns quants anys però molt interessant, es diu "El club de los poetas muertos". Destaca els diferents punts de vista de tots els professor amb un en concret que es basa en conèixer els nens per tal de que aprenguin i no només impartir l'assignatura sinó fent-li's experimentar.

    Després vam fer la classe pràctica, aquesta relacionada amb activitats que els nens hagin de pensar, fer estratègies per poder guanyar...

    I així va ser el meu dia a la "universitat" amb 18 anys, res d'especial, no canvia res, però al cap d'un temps et dones compte de com passa el temps.

    Us deixo el trailer de la pel·lícula on veiem una mica el tema d'aquesta, molt interessant, us la recomano:

    Windows Live Movie Maker

    Dijous 10 de novembre, com cada dijous ens toca fer GTIC. Per algunes persones va introduir un nou programa per fer vídeos, en canvi per altres, com jo, ja sabiem del que parlava i ens agradava estar escoltant el que explicava el Jordi i veure que ho sabies. Ens va presentar el Windows Live Movie Maker, un programa per fer vídeos.


    Aquí tenim una imatge de l'escriptori d'aquest programa. A la dreta estan les parts del vídeo que vols fer tu. I en canvi a dalt estan totes les opcions que pots manejar. 

    Nosaltres vam agafar un vídeo de la blanquerna que va mal grabar el Jordi Simón a diferents llocs de la universitat. I a partir d'aquí haviem d'agar troços del vídeo i fer un vídeo d'un minut que tingues una mica de sentit a partir d'animacions que hi havien al programa, amb la banda sonora que ens va proposar el Jordi extreta de Jamendo, un programa de música.

    Aquí teniu el meu vídeo:

    Exposició fotogràfica

    Dimarts 8 de novembre, al grup B ens tocava fer COED i exposar les fotografies que haviem fet amb la nostra companya i presentar-ho davant de tota la classe.
    Primer les vam penjar totes separades per tota la classe i vam fer una ullada a totes les imatges, hi havien algunes que estaven molt bé!
    Jo li vaig fer a una companya meva de l'escola on anava abans, la Marta Bedini. La foto no va ser gaire fàcil enfocar-la com volia, però al final crec que me'n hi vaig sortir prou bé. I el text descrivint tot allò que em transmetia o que havia vist d'ella característic.

    Us deixo la imatge que vaig fer i el text, per tal de que la imatge s'entengui heu de llegir el text i així podreu veure les intencions de la imatge:

    Títol: Sonríe hasta provocar la sonrisa en los que te vean sonreír






    "És feliç com una perdiu i els seus ulls són vius i plens de felicitat, amistat, amor, solidaritat... Porta sempre els cabells llargs i amb el seu toc rapat del costat esquerre, recollits amb una pinça que li dona un aire molt especial, molt seu.

    Desitja per sobre de tot SOMRIURE, així veu la vida d’una manera més diferent. Cada dia s’aixeca pensant en aquell moment que riurà, perquè serà tant especial per ella, de fet ella fa que sigui especial. Per això, la caracteritzo com una persona extrovertida, oberta a tot el món amb ganes de viure, aprendre, ensenyar i fer moltes coses alhora, però a vegades cal tenir paciència i no voler fer tantes coses a la vegada, perquè pots sortir mal parat.
    Vagi on vagi, sempre hi du una ronyonera, és la seva vida. Què faria sense ella? Us preguntareu què hi porta per què sigui tant especial oi? Doncs res més que allò essencial per viure per ella, hi porta el tabac, les claus i el moneder. Sense les claus no podria entrar a casa, sense el moneder amb diners no podria viure actualment i sense el tabac...no seria persona!"


    Crec que aquest text la descric a ella perfectment, no va ser gaire fàcil la veritat, ja que feia molts anys que no parlava amb ella i amb els anys tothom canvia i més a l'adolescència. Segur que a tothom li va passar el mateix que no era fàcil descriure a una persona que fa uns mesets l'acabem de conèixer, però per sort jo a la Marta ja la vaig conèixer a Primària. Però ara al coincidir a la Universitat ens hem tornat a retrobar. Espero que seguim i pugui ampliar més la descripció d'ella!

    Un pont massa llarg

    Per què aquest títol? Doncs malauradament em vaig posar malalta al tornar del pont amb una laringitis aguda i no vaig poder assistir a la classe de dijous de gtic ni a la de divendres de COED. Tot i això m'he posat al dia.

    A gtic van tocar els tipus d'imatge, i, les seves característiques, tot i que ja haviem començat la setmana passada a tractar una mica per sobre tot això:

    • la grandària: quantitat de píxels que té la imatge.
    • el pes: quan ocupa la imatge, en bytes, megabytes...
    • la profunditat de color: nombre màxim de colors que pot arribar a tenir la imatge.
    • la resolució: relació entre el nombre de píxels i l'espai físic que ocupa.
    També destaquem els diferents tipus d'imatges: JPG, PNG, GIF, BIMP...

    diumenge, 6 de novembre del 2011

    Power Point

    El Microsoft Power Point és un programa molt popular de presentacions, usat en diferents camps de l'ensenyament, negocis...

    És un programa dissenyat per a fer presentacions pràctiques amb text esquematitzat, fàcil d'entendre, animacions de text i imatges tant predissenyades o importades. També se li poden aplicar diferents dissenys de font, plantilla i animació.

    Tot i això en l'educació porta moltes confusions, per això hi ha una sèrie d'avantatges i inconvenients utilitzar aquest programa:

    Avantatges:

    • a l'alumne li serveix de guia
    • permet crear esquemes
    • inserir elements multimèdies
    • més facilitat els oients per entendre si està esquematitzat
    Inconvenients:

    • hi posem massa informació en una diapositiva
    • l'orador es limita a llegir
    • abús de multimèdia
    A continuació us mostro unes propostes per tal de millorar el servei d'aquest programa: 

    • presentació amb una diapositiva central que contingui una miniatura de totes les fotos i poder clicar-hi a sobre per obrir una nova diapositiva
    • diapositives amb preguntes i enllços a diapositives amb la resposta

    dissabte, 5 de novembre del 2011

    Les presentacions amb l'educació

    A la classe de GTIC del 3 de novembre vam parlar sobre els diferents aspectes que s'utilitzen les presentacions a l'educació.

    Actualment a causa de les noves tecnologies els professors utilitzen pissarres electròniques, transperències, diapositives, vídeos...per tal de transmetre uns coneixements diferents dels de cada dia a classe.

    Per exemple quan utilitzen el Power Point amb presentacions treballen la capacitat de cercar, seleccionar, analitzar i sintetitzar la informació per tal de transportar-la en coneixements.


    • diapositives: eix central de les presentacions, col·loquem textos, imatges, títols, vídeos...aquest conjunt formen una presentació
    • transicions: efecte visual o sonor entre diapositives
    • animacions: efecte visual o sonor entre objectes
    • accions: instruccions que executem al fer un clic o passem el ratolí per sobre

    diumenge, 30 d’octubre del 2011

    Imatge digital

    Quan fem una imatge amb la càmera, amb el mòbil...aquestes sempre són manipulades amb algun programa, però no ens hi fixem amb algunes característiques molt importants:


    • la grandària: es refereix a la quantitat de píxels que té la imatge, es mesura amb la quantitat de píxels horitzontals multiplicats per la quantitat de píxels verticals de la imatge.
    • el pes: es refereix a quant ocupa la imatge en memòria, es mesura en Bytes.
    • la profunditat de color: es refereix al nombre màxim de colors que pot arribar a tenir la imatge.
    • la resolució: es refereix a la relació entre el nombre de píxels i l'espai físic que ocupa la imatge, aquest es mesura en píxels per polsada.
    Com sabem si aquella imatge és de bona qualitat?

    • + píxels = + qualitat
    • + píxels = + pes
    • + combinacions de color = + rica serà la imatge
    • + píxels tingui una càmera = millor quedarà
    • + comprimida estigui una imatge =  - qualitat, - pes
    • - resolució = - píxels en un mateix espai

    dijous, 27 d’octubre del 2011

    Un programa nou: GIMP i uns coneixements nous: "Vídeo y educación"

    Aquesta setmana hem fet classe de GTIC dos dos dies, dimarts i dijous.

    Dimarts 25 d'octubre el Jordi Simón ens va ensenyar un programa per manipular les imatges, tot i que a mi ja me'l van ensenyar a l'escola molta gent no el coneixia i crec que és un programa molt útil, aquest és el GIMP. Podriem dir que és com un Photoshop, però d'una forma més senzilla, si esteu interessats us el podeu descargar a softtonic.

    Descargar gimp

    Al suro hi havia unes activitats per fer unes pràctiques amb aquest programa, hem de manipular de tres formes diferents la imatge, aquí us en deixo les diferents imatges que he manipulat:

    Primera imatge és l'original.


    Aquesta segona imatge, com podeu observar és la imatge escalada. L'he escalat a 600 píxels, on es veu la baixa qualitat de la imatge.
    Aquesta tercera imatge és la imatge retallada, a partir d'un cúter que hi ha a la barra del gimp pots quedar-te només amb aquella part de la fotografia que t'interessa.
    I aquesta última imatge és la retocada, no es veu molt de lluny però veiem que a les dones de blanc no tenen arracades i també els hi he tret la peça del colleret que portaven, a partir de l'eina de clonació del gimp.








    Dijous 27 d'octubre ens vam centrar en el llibre de Jaume Ferrés, "Vídeo y educación", en aquest llibre podem trobar les diferents modalitats del vídeo i d'algunes característiques.

    A classe vam comentar els diferents hemisferis que té el cervell i perquè serveix cada un. Una companya després ens va enviar un mail amb el document que vam fer tots junts a classe. Us el deixo aquí perquè pogueu veure les diferències, un tema molt interessant a tractar:



    Hemisferi esquerre
    Hemisferi dret
    Controla la part dreta del cos
    Controla la part esquerra del cos
    Treballa d’una forma més racional
    Treballa d’una forma més sensorial
    Li correspon el desenvolupament lineal, lògic i racional del pensament, les operacions d’anàlisis i sintaxis, la percepció dels esquemes significatius i la disposició ordenada de les seqüències. (Funcions lligades al llenguatge i a l’abstracció)
    Funcions com el reconeixement immediat dels rostres, la distinció i el record de les formes, discriminació d’acords musicals i reconstrucció mental de conjunts a partir dels seus fragments. (Funcions espacials no-verbals)
    Més sensibilitat per tot el que és visual.
    Més sensibilitat per tot el que és acústic.
    És el dominant, intel·lectual i analític
    És el secundari i del repòs.
    Llegir un text: anàlisi gramatical i lògic. Ens arriben idees, informació, continguts, conceptes...
    Veure una imatge: operació sintètica. Ens arriben sensacions.

    La descripció i la composició del text

    La setmana del 7 al 21 d'octubre ens ha tocat fer les dues classes de COED.

    El dimarts, la primera classe ens vam centrar en la descripció per tal de fer una aproximació a l'exposició fotogràfica que hem d'entregar el 8 de novembre. Ho vam fer de diferents formes:

    • veient vídeos (oh jennifer, spot d'estrella damm...)
    • llegint textos i descripcions
    • etc.
    La veritat va ser molt amena i divertida, ja que no hagués pensat mai que a la Universitat veuríem aquests vídeos tant peculiars, però ara que hi veig tenen coses, característiques que podem aprendre i això la gent no ho veu, per això trobo molt bé aquest treball, per fer-nos veure que els videoclips tenen un treball...

    En canvi el divendres ens vam centrar amb la fotocòpia que ens vam llegir a casa sobre la composició del text: planificació , composició i revisió. Per tindre una idea bàsica sobre aquests tres conceptes molt importants, us adjunto un power point que he fet a partir del google docs.

    Cliqueu aquí per veure la presentació.

    Així, com podeu veure, divendres no es va fer tant amena la classe i divertida, però conceptes bàsic que ja hauríem de saber.

    dimarts, 25 d’octubre del 2011

    Programari lliure

    El programari lliure és el programari que pot ser usat, estudiat i modificat sense restriccions, així doncs pot ser copiat i restribuït en una versió modificada o sense modificar amb unes restriccions o sense, és a dir està determinat per la llicència que tingui.

    Com que el programari es pot redistribuir lliurement es troba a Internet gratuïtament o a un cost baix. A causa d'això els models de negoci basats en programari lliure normalment es basen en proporcionar serveis de valor afegit com a suport tècnic, cursos de preparació, personalització, integració o certificació.

    Per això existeixen diferents condicions de llicència que fan que un programa sigui lliure o no:

    • llicències lliure permeten que el programari sigui usat, copiat, estudiat i modificat i redistribuït lliurement
    • llicències no lliures restringeixen l'ús, còpia, estudi, modificació i redistribució del programari
    Presenta uns aspectes positius:

    • obertura: beneficis de la llibertat d'ús
    • transparència: es troba a la vista de qui vulgui controlar la qualitat del codi
    • seguretat
    • aprenentatge
    • herència cultural: tot el codi disponible passa a formar part dels recursos públics de què disposa la Humanitat
    Així veiem que hi ha milers de professionals endinsats en aquest món del desenvolupament de programari lliure i cada cop va creixent més a causa de les noves tecnologies.

    dimecres, 19 d’octubre del 2011

    Buscadors d'imatges

    Durant les classes de GTIC vam treballar les diferents pàgines web on podem trobar i penjar diferents imatges que ens interessin.

    Per exemple: el flickr, les imatges de Google o el sxc.hu

    Vam arribar a la conclusió que la més recomanada és la primera, ja que aquesta ens permet buscar mitjançant etiquetes i dates. Tot i això la que s'utilitza més és la de Google. 

    Aquests són els que vam comentar a classe però també hi ha d'altres, per exemple el gettyimages

    IMPORTANT: tenir molt en compte la llicència Creative Commons, ja que d'ella depèn de si podem agafar aquella imatge o no.

    dilluns, 17 d’octubre del 2011

    El software

    El software o programari és un conjunt de programes informàtics, procediments i documentació que fan alguna tasca en un ordinador. Així comprèn el conjunt sistemàtic dels programes d'explotació i dels programes informàtics que serveixen per aplicaions determinades. Inclou aplicacions com els processadors de text, sistema operatiu...




    El Software o Programari de Fonts Obertes és un model esducatiu lliure, democràtic, sostenible i competitiu, per això és ideal per a l'ús de la tecnologia a l'aula. 

    diumenge, 16 d’octubre del 2011

    Treball col·laboratiu wikis

    El treball col·laboratiu de la wikis no és fàcil, comporta fer un bon ús de la llengua, de la Viquipèdia, llegir-te totes les normés d'ús per posar una informació a dintre i posar el número per tal de que a baix et surti la pàgina web,tot això no és fàcil, però gràcies a una col·laboració de grup i coordinació de totes ens hem pogut sortir.

    Nosaltres vam triar l'article de la Viquipèdia del Síndrom de down, un tema que avui dia és bastant comú i interessant. En l'article només hi havia la introducció i la genètica, nosaltres vam introduir com afecta, com són i què fer. A través del llenguatge html vam poder ficar un número a cada d'aquests apartats on a baix es veia d'on ho hem tret i ells miren si es fiable aquestes pàgines. Si algú veu que no és fiable això que hem posat ens ho pot borrar o entrar amb una discussió. Així doncs cada dia visitarem la pàgina per aviam si ens ho borren.

    Aquest treball és una bona experiència per conèixer i confiar en la Viquipèdia, ja que moltes persones diuen que no és fiable, però veus que si fiques alguna cosa no adequada te la borren ràpidament, així que sí que podem confiar en ella. Treball difícil d'entre però molt útil. Gràcies Jordi!

    Aquí us deixo l'enllaç de la pàgina que hem editat: http://ca.wikipedia.org/wiki/S%C3%ADndrome_de_Down

    Usos educatius dels blocs. Recursos, orientacions i experiències per a docents

    A la sessió de GTIC del 6 d'octubre vam comentar el llibre que ens havíem de portar llegit i també vam aprendre a utlitzar el google docs.

    Del llibre em va semblar molt interessant els diferents tipus de blocs que hi ha. Després de comentar-lo amb la classe, el Jordi ens va separar per grups de 5 persones i a través de google docs fer un document, un power point i un formulari. El nostre grup ho vam fer sobre la importància dels blocs en l'àmbit educatiu. Així doncs vam destacar els diferents tipus de blocs, per això us mostraré una diapositiva del power point que vam fer:


    Per exemple ara quan fem un treball en grup, un document, un power point etc ho farem des de google docs ja que ho trobem més còmode.

    Per últim us deixo l'enllaç de google docs:
    https://accounts.google.com/ServiceLogin?service=writely&passive=1209600&continue=https://docs.google.com/&followup=https://docs.google.com/&ltmpl=homepage

    Què ha de tenir un bon comunicador?

    El dimarts 4 d'octubre amb el petit grup cadascú havia de triar un bon comunicador i dir quatre raons per les qual trobava que era un bon comunicador. Van sortir de molt diversos, però també de repetits.
    Després ens vam separar per grups de 5 persones. Cada grup s'havia de llegir una fotocòpia i abans del dijous 13 d'octubre entre tots fer un resum i penjar-la a la carpeta de l'assignatura. Al meu grup ens va tocar la d'escoltar i sentir, que no és el mateix. Ho tenia molt clar la diferència ja que uns dies abans havíem tocat el tema a música. Tot i això em va semblar molt interessant.


    A la classe del divendres 7 d'octubre amb el gran grup havíem de portar una feina feta sobre dos vídeos de Ken Robinson, aquest, és un educador, escriptor i conferenciant molt popular als EEUU. En aquests vídeos ens parla de l'educació i la creativitat. Però la Rosa no va voler que treballesim això, sinó en referència a la seva assignatura, per què té tant d'èxit? Ho fa improvitzant? etc




    Com podeu veure en aquests vídeos té molt d'èxit per diferents causes:
    • no només pel que diu que ho diu amb una gran intel·ligència, sinó la manera amb que ho diu
    • no es fica a parlar amb un sol to de veu i els oients escolten, sinó que hi fica èmfasi per crear ironia i fer riure als espectadors
    • sí que improvitza però es prepara un guió perquè el discurs estigui estructurat i ordenat
    Vaig presentar aquestes causes ja que trobo molt interessant, almenys quan ho estava fent a casa veient els dos vídeos vaig destacar sobre aquest home i els seus discursos.

    divendres, 14 d’octubre del 2011

    Google Docs

    Google Docs és un programa gratuït basat en web per crear documents en línia amb la possibilitat de col·laborar en grup.

    Característiques:
    • documents de text
    • fulls de càlcul
    • presentacions
    • bases de dades enviant-lis un correu electrònic
    • els arxius s'emmagatzemen en els servidors de Google 
    • es guarden automàticament 
    • col·laboració de grups de treball
    • compartir el document, full de càlcul...amb múltiples usuaris al mateix temps i cadascú aporta lo seu

    Aquí us deixo un vídeo que m'ha semblat molt interessant:




    Ens ha servit de molt conèixer Google Docs, a partir d'ara farem els treballs a partir d'aquest i serà molt més pràctic per tots nosaltres.

    dijous, 13 d’octubre del 2011

    Copyright i Creative Commons

    A classe de GTIC hem parlat sobre el Copyright i el Creative Commons. El Jordi Simón per tal d'anar-nos introduint el tema abans ens ha passat un vídeo, és aquest:



    Al principi és molt divertit, però té tota la raó del món.
    Així ens fa entendre la còpia d'una forma més amena, i ens adonem que hem de respectar la llei tant si com no, perquè no hem d'anar en contra de tot allò que no es pot fer i menys en aquests temes millor no fer-ho.

    Per això ens va parlar de Creative Commons. És una organització dedicada a reduir barreres legals per a compartir treballs creatius. Ofereix diferents llicències que engloben drets d'autors fins al domini públic.
    L'objectiu d'aquest és donar opcions a aquells creadors que vulguin que terceres persones utilitzin i/o modifiquin la seva obra sota unes condicions, així reduint les barreres legals de la creativitat a través de la nova legislació i les noves tecnologies.
    Les condicions les escull el propi autor, pot ser:

    • tots els drets reservats
    • sense cap dret reservat
    • alguns drets reservats: aquest és el que proposa Creative Commons



    Ara repassarem uns conceptes que vam estar comentant a classe i són important saber-los:

    • copyright: és el dret de còpia
    • copyleft: es permet la lliure distribució de còpies i versions modificades
    • llicència: permís, contracte entre tu i l'autor
    • free: lliure, diferent que gratuït
    • Electronic Frontier Foundation: organització que manté els drets d'expressió lliure
    Per si voleu més informació podeu clicar aquí, veure-ho els diferents signes que volen dir etc, us ho recomano!

    dimarts, 11 d’octubre del 2011

    Twitter

    Quan vam começar a classe a parlar del Twitter va donar la casualitat que a l'estiu em vaig fer la conta. Al principi me la vaig fer perquè estava avorrida, i les meves amigues me'n parlaven i que els hi agradava tant. Així doncs al principi anava molt perduda, però a mesura que anava avançant en sabia més. 

    El Twitter és un servei que permet llegir i enviar missatges de text amb un límit de 140 paraules. Tot i això per veure els tweets dels teus amics t'has de fer seguidor a ell, així podràs veure que publica, però ell no veurà que publiques tu si no fa el mateix de seguir-te a tu. 

    Twitter





    Aquí us deixo un SlideShare amb les característiques del twitter extretes d'internet:


    View more documents from bearovira.

    I per últim un vídeo amb anglès molt interessant sobre la utilitat d'aquest:

    dilluns, 10 d’octubre del 2011

    Els canals RSS

    Els RSS són una família que utilitzen formats XML, el seu objectiu és publicar continguts actualitzats freqüentment a lloc de notícies, weblogs o podcasts i es pot compartir la informació i usar-la en altres llocs webs o programes. És una sindicació de continguts.
    L'avantatge és l'agilitat i la comoditat que fa innecessari descarregar-se imatges i altres elements .

    En conclusió, és una forma senzilla perquè puguis rebre directament a través d'un lector RSS sobre totes aquelles pàgines que t'interessen i així t'estalvies visitar-les una per una.

    La Marta Bedini em va ensenyar un vídeo que crec que està molt bé per entendre aquest concepte, ja que jo no l'entenia massa bé, però ara ja l'he entès. Us deixo el vídeo que també l'ha penjat al seu bloc:


    dimecres, 5 d’octubre del 2011

    Wikipedia

    La Wikipedia és una enciclopèdia de contingut lliure escrita per voluntaris de tot el món i qualsevol persona pot millorar-la. Cada dia està revisat per diferents persones, és a dir, tu pots retocar un article que ha publicat una altra persona, afegint més coses o fins i tot retocant-li alguna cosa que creus que no està bé.

    Us deixo aquesta web perquè sapigueu com s'edita una pàgina, la resolució de conflictes com es fa...


    Així doncs són falses les llegendes que diuen que no confiem amb la Wikipedia, que la gent s'ho inventa etc. Perquè tot és revisat constantment i podem creure en ella.

    Bookmarks

    El Bookmark és una eina que emmagatzema adreces de pàgines web, per tal d'accedir-hi fàcilment i tindre-les en un lloc. És a dir un llistat de webs d'Internet disponibles a través de la web i també pots veure les recomanacions d'altres i fer-ho col·lectivament.

    A continuació us mostro els diferents serveis de Bookmarks:


    • delicious: gestió de marcadors socials en web, agrega els marcadors i permet organitzar-los mitjançant etiquetes o tags. Aquest permet compartir amb altres usuaris.
    • digg: lloc web especialitzat en notícies sobre ciència i tecnologia. Aquest combina bookmarking social, blogging i sindicació.
    • Meneame: igual que digg però en l'idioma espanyol.
    • Diigo: a banda de compilar marcadors, també permet ressaltar i escriure anotacions en una pàgina web, els usuaris poden crear grups i compartir anotacions. 
    • Zotero: eina que facilita la compilació i l'organització de referències bibliogràfiques.

    dimarts, 4 d’octubre del 2011

    BLOC o WIKI?

    Molta gent es pregunta quines diferències hi ha entre un i l'altre i pensa que no n'hi ha, però verdaderament, sí que hi ha:

    BLOC:                                                                           
    - contingut estàtic i editable                                            
    - s'estructura en entrades indexades per dates o etiquetes                        
    - cronològic en orde invers
    - presentació en "mode pergamí"
    - interacció externa amb els visitants amb els comentaris

    WIKI:
    - contingut dinàmic, en constant revisió
    - s'estructura en pàgines indexades en un menú lateral
    - intemporal, modificacions amb l'actualització sense dependre de la data
    - presentació en "mode de pàgina"
    - interacció interna entre els usuaris editors

    Hi ha bastantes diferències, però si encara us pregunteu quines diferències hi ha, espero que amb el slideshare que he fet servir jo us pugui ajudar tant bé com a mi:

    Els wikis, un nou concepte

    Un wiki és un entorn hipertext que permet l'edició inmmediata d'allò que hagis publicat, per exemple un article, una notícia etc. Tot això gràcies a una facilitat i simplicitat d'ús, ja que no és gaire difícil moure't per les wikis actualment, perquè hi ha manuals, per exemple aquí us deixo una presentació Slideshare de l'Ana Basterra:

    Valors pedagògics dels wikis:

    •  democràtics
    • incorporen la noció de contingut dinàmic en contínua actualització: la immediatesa d'editar permet als usuaris fer aportacions contínues
    • promou l'escriptura
    • faciliten l'autoria distribuïda de documents públics: tenen documents col·laboratius
    • amplifiquen la interacció: es recuperen alguns trets del llenguatge oral i de paraula escrita
    • promouen la negociació: debat
    • faciliten l'edició col·laborativa i oberta: tot és revisat per la comunitat
    • generen patrimoni cultural col·lectiu durable
    • promouen el voluntariat